LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski afirmă că lumea a fost la un pas de un dezastru nuclear

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski afirmă că lumea a fost la un pas de un dezastru nuclear

Este a 184-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Centrala de la Zaporojie a fost deconectată de la curent timp de două ore. Zelenski afirmă că lumea a fost la un pas de un nou dezastru nuclear.

Volodimir Zelenski FOTO Profimedia

UPDATE 05:55 Un accident nuclear la Zaporojie a fost evitat la limită, afirmă președintele Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a transmis că lumea a fost, joi, la un pas de un accident nuclear după ce curentul a fost întrerupt două ore la centrala Zaporojie.

Problema ar fi pornit de la niște incendii de la halda de zgură a unei centrale pe cărbune din apropierea complexului care au deconectat reactoarele de la energia electrică, potrivit Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei.

„Dacă nu s-ar fi pornit generatoarele diesel... dacă personalul stației noastre nu ar fi reacționat după pana de curent, atunci am fi fost deja obligați să trecem prin consecințele unui accident cu radiații”, a spus Zelenski în timpul discursului de joi seară.

Centrala Zaporojie s-a oprit pentru prima dată în istorie

Președintele Volodimir Zelenski a spus că joi a fost prima dată în istorie când centrala Zaporojie s-a oprit. El a vorbit și despre pericolul la care ar fi fost expusă lumea în cazul în care generatoarele diesel nu ar fi pornit. Totodată, dă vina pe Rusia pentru această situație instabilă care ar fi putut crea un adevărat dezastru nuclear.

"Astăzi, pentru prima dată în istorie, centrala nucleară de la Zaporojie s-a oprit. Protecţia de urgenţă a unităţilor electrice a funcţionat - după ce ultima linie funcţională de electricitate a centralei a fost avariată de bombardamentele ruseşti. Generatoarele Diesel au fost activate imediat pentru a oferi energie centralei, să o sprijine după ce a fost închisă. Lumea trebuie să înţeleagă ce ameninţare este aceasta: dacă generatoarele Diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea şi angajaţii noştri nu ar fi reacţionat după pana de curent, am fost deja forţaţi să facem faţă consecinţelor unui accident radioactiv. Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii într-o situaţie aflată la un pas de un dezastru radioactiv", a declarat Volodimir Zelenski.

UPDATE 04:00 Rușii au bombardat o comună din regiunea Dnipropetrovsk cu rachete Uragan

The Kiev Independent relatează că rușii ar fi bombardat comuna Velika Kostromka, din regiunea Dnipropetrovsk. Aceștia ar fi folosit rachete Uragan cu care au distrus mai multe clădiri rezidențiale și agricole. Nimeni nu a fost rănit, potrivit Hotnews.

UPDATE 00:00 Autoritatea pentru Energie Atomică a ONU ar putea merge în Ucraina să inspecteze centrala Zaporojie

O misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) ar putea să ajungă zilele viitoare la centrala nucleară de la Zaporojie, afirmă ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, potrivit Reuters.

"Este planificată o vizită. Vorbim despre zilele următoare - cu siguranță nu mai târziu de începutul lunii septembrie", a declarat Galușcenko.

95 de străzi din Kiev al căror nume sunt legate de Rusia au fost redenumite

Consiliul orașului Kiev a lut decizia de a redenumi 95 de străzi, alei și piețe ale căror nume sunt legate de Rusia sau de trecutul sovietic.

„Noile nume, inițiate și susținute de public în timpul votului ar trebui să perpetueze memoria evenimentelor istorice semnificative ale Ucrainei, precum și personaje celebre și eroi care au glorificat Ucraina și au luptat pentru independența statului nostru, în special în războiul ruso-ucrainean”, a declarat Vitali Klitschko.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!